Ta witryna używa plików Cookies w celach reklamowych i statystycznych. Korzystając z witryny wyrażasz zgodę na ich instalację.
Szczegóły na temat plików Cookies i możliwości ich wyłączenia w swojej przeglądarce znajdziesz w naszej Polityce Cookies.
Celiakia.net.pl - czym jest celiakia i jak sobie z nią radzić

Gluten

Gluten to białko roślinne (mieszanka białek) występujące w zbożach. Występuje w pszenicy, życie i jęczmieniu. Niestety, nie oznacza to, że osoby cierpiące na nietolerancję glutenu mogą bezkarnie jeść owies. W naszych warunkach owies jest zwykle zanieczyszczony ziarnami innych zbóż.



Nietolerancja glutenu

Osoby cierpiące na nietolerancję glutenu nie powinny jeść produktów zbożowych otrzymywanych z pszenicy, żyta i jęczmienia (a także owsa, jeśli nie jest specjalnie przygotowane i przebadane na obecność glutenu).

Nietolerancji glutenu nie da się pozbyć. Cierpiące na nią osoby muszą dożywotnio wyeliminować z diety produkty glutenowe. Na szczęście, w większości przypadków po odstawieniu glutenu mijają też wszystkie nieprzyjemne objawy ze strony układu trawiennego (bóle brzucha, biegunki itd.).

Jak wykryć gluten?

Niestety, nie ma prostej metody na wykrycie glutenu w produktach żywnościowych. Nie istnieją proste testy, choć w chemicy-amatorzy mogą bawić się w wykrywanie skrobii przy pomocy płynu Lugola. Pod wpływem skrobii zmienia on kolor na ciemnogranatowy. Zawartość skrobi w przetworzonym produkcie żywnościowym z dużą dozą prawdopodobieństwa oznacza też występowanie glutenu.

W czym znajduje się gluten?

Poza oczywistymi produktami, takimi jak pieczywo, gluten znajduje się też w wielu artykułach spożywczych, których na pierwszy rzut oka nie podejrzewalibyśmy o zawartość produktów pochodzenia zbożowego.

Zalicza się do nich m.in. wędliny, słodycze, piwo czy nabiał (szczególnie jogurty, serki). Więcej szczegółów na ten temat znajdziesz w tekście o diecie bezglutenowej.

MENU:

Strona startowa

Celiakia

Objawy celiakii

Leczenie celiakii

Testy na celiakię

Gluten

Dieta bezglutenowa

Zespół złego wchłaniania

Produkty bezglutenowe

Restauracje bezglutenowe


Z celiakią da się żyć!

Celiakia to nie wyrok. Niska świadomość w naszym społeczeństwie na temat tej dolegliwości sprawia, że zdiagnozowanie celiakii jest dla wielu chorych bardzo stresującym momentem.

Tymczasem celiakia to nie koniec świata. Oczywiście, osoby cierpiące na celiakię muszą przestrzegać określonych zasad i podchodzić skrupulatnie do układania swojej diety. Na szczęście, przy odrobinie dyscypliny i zaangażowania da się to zrobić!